Artikel De Wassenaarse Krant 24 juni 2020

Nieuwe voorzitter Ida Spelt (zie foto) wil Stichting Gehandicapten Wassenaar (SGW) een nieuwe impuls geven. Door middel van een enquête hoopt de stichting een beter beeld te krijgen van haar doelgroep en op welke manier SGW kan inspelen op de wensen en noden van de doelgroep.

SGW bestaat 41 jaar en heeft sinds januari 2020 een nieuwe voorzitter. Ida werd benaderd door haar voorganger, Jisk Heslinga. Tot haar verrassing kwam ze erachter dat ze tijdens haar werkzaamheden als huisarts in Wassenaar weinig te maken gehad heeft met mensen met een beperking. “Ik ben 40 jaar huisarts geweest en realiseerde me dat ik weinig van deze doelgroep weet. Veel van hen zijn al onder begeleiding van een gespecialiseerde arts en komen dus weinig bij een huisarts.”


Na haar aanstelling als voorzitter ondervond ze dat de stichting geen duidelijk zicht heeft op de doelgroep en mede daardoor geen goed zicht op wie ze in Wassenaar vertegenwoordigt. Om die reden heeft Ida samen met het bestuur besloten een enquête te houden. “We hebben allereerst de gemeente om informatie over de doelgroep gevraagd maar dat leverde weinig op, net als de landelijke getallen. Onze doelgroep zijn mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen.


SGW is de belangenbehartiger van mensen met een beperking in Wassenaar. Iedereen heeft recht op een prettige leefomgeving en de gemeente moet (en wil) daarin meewerken.” Om de belangen te kunnen behartigen heeft de stichting de juiste informatie en wensen van deze mensen nodig. Door een enquête op haar website te zetten wil ze alle mensen met een beperking die in Wassenaar woonachtig zijn de kans geven om hun stem te laten horen.

In de vragenlijst staan vragen als ‘Welke problemen ervaart u en wat heeft u nodig?’ en ‘Heeft u ideeën om de situatie in Wassenaar te verbeteren?’. Ida vertelt: “We willen leren kijken door de bril van mensen met een beperking.”
De stichting ziet ook dat er in de gemeente dingen goed gaan zoals de toegankelijkheid van het dorp en het parkgebied dat goed met een rolstoel begaanbaar is. Maar wel ontbreekt nog een openbaar invalidentoilet. Daarnaast wil het bestuur, dat naast Ida uit nog vier leden bestaat waarvan drie een kind met een verstandelijke beperking hebben en één zelf lichamelijk beperkt is, kijken naar mogelijke samenwerkingen met andere partijen of gemeentes. “We zijn aan het onderzoeken hoe we de stichting kunnen herinrichten en kijken dus ook naar mogelijke samenwerkingen.”

Op het strand is een mooi initiatief: daar zijn de Jutters, Tiralo en de Easy Roller van SGW te vinden bij parkeerterrein Zeelust. Dat zijn aangepaste strandrolstoelen (Jutters) en een strandlooprek (Easy Roller) met extra dikke banden die makkelijk over het strand rollen. Met de Tiralo kan zelfs de zee ingegaan worden. Zo kunnen mensen die niet mobiel zijn ook van een dagje strand genieten. Graag maakt SGW zich hard voor meerdere voorzieningen en roept daarom alle mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op om de enquête in te vullen. Als men niet zelf in staat is om de vragenlijst in te vullen, dan kan een mantelzorger of begeleider wellicht ondersteunen. De enquête kan worden ingevuld via de website tot en met 15 augustus 2020.

Ga naar de inhoud